Ervaringen

 

Een team zorgprofessionals:
Ons team vindt het soms lastig om op een constructieve manier met elkaar te overleggen. Menigeen verlaat dan met een rood en overvol hoofd het kantoor. Wij hebben daarom besloten dat het anders moet …. We vinden het allemaal heel belangrijk om elkaar wel wekelijks te zien. Naar ons idee is aandacht voor elkaar namelijk voorwaarde om het team gezond te houden. Maar ja, hoe doe je dat dan … beter overleggen …. Wij hebben gekozen voor een volstrekt andere werkvorm. Sinds enkele maanden wisselen we ons reguliere overleg af met een wandeloverleg. De wandelweken worden op toerbeurt door verschillende collega’s ingevuld. Eén van de laatste keren hebben we hulp ingeroepen van Mary van der Linde. Zij verzorgt wandelingen voor mantelzorgers en wilde voor ons wel een aangepaste vorm bedenken. We zijn met elkaar in gesprek gegaan over ‘luisteren’, ‘erkenning’ en ‘waardering’, thema’s die wij belangrijk vinden voor ons team. Het heeft ons een heel waardevolle middag opgeleverd, veel waardevoller dan twee uur overleggen in een warm kantoor.

Yvonne:
“Heel graag wil ik mijn ervaringen delen over deze zeer prettige, ontspannende en verrassende wandelingen. De groepswandelingen hebben mij heel veel goed gedaan.

Als mantelzorgster voor mijn moeder en sinds kort gescheiden, na een huwelijk van bijna 50 jaar, moet en wil ik goed voor mezelf zorgen. Ik moest echt even een drempel over om me bij Mary aan te melden, maar ik kwam in een warm bad. Mary is een warm, open mens, vrolijk en rustig, vol belangstelling in de ander, en geeft je letterlijk en figuurlijk de ruimte.

Via de mail kreeg ik een duidelijke beschrijving van de wandeling, het tijdstip en de plaats van samenkomst. Ik werd verrassend onthaald op de startplaats van de wandeling met koffie, thee en heerlijke zelfgemaakte appelplaatkoek. Na een kennismaking begon de wandeling. Ongedwongen maakte ik contact met deelnemers, allemaal mantelzorgers, ieder met haar of zijn eigen verhaal. Allemaal verschillende mensen, verschillende verhalen, ruimte voor elkaar en genieten van de natuur. Wat een ervaring om al wandelend je hart te kunnen luchten zonder beperkingen, ik kreeg de ruimte om mijzelf te kunnen zijn. In spontaan wisselende groepjes van twee of drie personen wandelde ik door de natuur. Niets moest, wel samen luisteren naar de vogels. Genieten van het uitzicht, dat ging vanzelf.

Het leuke van deze wandelingen is dat ze iedere keer op de volgende dag van de week plaatsvinden; de eerste keer op een maandag, de tweede keer op een dinsdag, de derde keer op een woensdag, etc. Ik kom op plaatsen rondom Nijmegen waar ik nog nooit of zelden ben geweest en dat is als geboren Nijmeegse een ontdekking op zich.

Ik verheug me alweer op de komende wandeling. Zo langzamerhand leer ik de deelnemers goed kennen. Ik voel me niet meer zo alleen en word gesterkt door de aandacht die er voor me is in de groep. En dit alles dankzij Mary!”

Babette:
“Een paar jaar geleden stond mijn leven totaal op zijn kop. Door een persoonlijke tegenslag en twee sterfgevallen in de familie verloor ik de grip op mijn, tot dan toe, stabiele leven. Ik verloor mijn baan en als gevolg van alle gebeurtenissen was mijn energieniveau gedaald tot het absolute nulpunt. “Walking back to Happiness” heeft mij uit het dal getrokken. Het wekelijks wandelen gaf niet alleen meer structuur aan mijn leven (ik had een reden om op tijd op te staan), maar ook energie. De structuur die ik kreeg op mijn ‘wandeldag’ kon ik gaandeweg steeds meer toepassen op andere dagen van de week. Met de verkregen energie lukte het mij om dingen op te pakken die ik daarvóór niet meer voor elkaar kreeg. Het wandelen in de natuur en de aandacht van Mary tijdens de wandelingen zorgden voor meer rust in mijn hoofd, waardoor er weer ruimte kwam om naar de toekomst te kijken. Ik heb het wandelen ervaren als heel rustgevend en ontspannend en zou het aanraden aan iedereen die net als ik toe is aan een nieuwe stap in het leven of simpelweg behoefte heeft aan advies en ondersteuning om zijn/haar oude energieniveau te herwinnen.”

Marian:
“Nogmaals hartelijk dank voor de waardebon voor ‘de gewaardeerde mantelzorger’! Ik heb erg genoten van onze wandeling en het fijne gesprek met jou. De omgeving en de mensen/dieren die we onderweg tegen kwamen zorgden voor bijzondere, mooie momenten. Ik kan het anderen zeker aanraden om met jou op pad te gaan.”

Caroline:
“Ik ging onlangs op zoek naar wandelingen in de natuur onder begeleiding en op Internet, daar kwam ik jou tegen. Ik heb je gebeld en we hadden een leuk gesprek, jij hebt mij ook nog gemaild.

Ik had jou verteld dat ik mantelzorger ben, nu alleen nog voor mijn 82-jarige moeder omdat mijn 84-jarige vader op 24 juli jl. is overleden aan die vreselijke ziekte Alzheimer. Jij vertelde mij dat jij zelf ook mantelzorger bent, al jaren voor jullie eigen dochter. Ik was eerder in contact met Marie Louise van der Ploeg, zij is mijn mantelzorgconsulent van Mantelzorg Nijmegen. Marie Louise heb ik verteld over jouw natuurwandelingen onder begeleiding en Marie Louise heeft weer contact met jou gezocht en zo zijn de mantelzorg-wandelingen voor mantelzorgers uit en bij Nijmegen tot stand gekomen. Erg leuk, dat ik mijn steentje daar aan heb kunnen bijdragen.

Ik heb onlangs deelgenomen aan een paar Zomerwandelingen voor mantelzorgers verzorgd geheel door jou, ik moet je zeggen dat was mij erg goed bevallen. We kregen bij aanvang van de wandeling, zelfgebakken overheerlijke appelplaat-koek en koffie en thee daar ook nog bij. Daarna een voorstelrondje met de andere mantelzorgers met hun verhaal waarom een ieder mantelzorger is. Dat vond ik ook een mooi moment, daar kreeg ik het gevoel dat andere mantelzorgers ook behoefte hebben om hun verhaal te kunnen delen, hoe zij in het leven staan door mantelzorger te zijn. En juist ook naast het mantelzorgen behoefte hebben aan ruimte en tijd voor eigen ontspanning.

Ik heb dankzij jou mooie plekjes in en om Nijmegen mogen ontmoeten waar ik nog nooit eerder was geweest. Ik heb er enorm van genoten!!
Dank je wel daarvoor!! Ik heb mij ook weer aangemeld voor de Herfstwandelingen van mantelzorgers uit en bij Nijmegen verzorgd door jou. Ik kijk er nu al naar uit!!”

Boudewijn:
“Graag wil ik Happiness in Progress, Mantelzorg Nijmegen en de Gemeente Nijmegen een groot compliment geven voor de enthousiaste organisatie om ons mantelzorgers bij te staan en zoveel afleiding te bezorgen. De gemaakte wandeling in de open lucht was erg verfrissend. Gezellige contacten gemaakt en genoten van mooi Nijmegen!”.

Sylvia:
“Super bedankt, wat een toffe ochtend weer.”
“Ongedwongen, heel fijn, onbekende plekjes, appelgebak, veilig, niets moet, bedankt, samen, cake, ontmoeten, leuke groep, avontuurlijk.”

Anoniem: 
“Hartelijk dank voor de mooie gezamenlijke wandeling en de extra service ook nog. Heeft me erg goed gedaan.”


Annet:  

“Hartelijk dank voor deze mooie wandelingen!”

Jila:
Nogmaals BEDANKT voor een mooie positieve dag en heerlijke koekjes met koffie van jou. Ook nog een recept en mooie foto!